Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Niske pete - moda ili potreba?

Ne, visoke potpetice nisu izašle iz mode, ali mnoga istraživanja tokom godina potvrdila su loš utjecaj na zdravlje žena. Kakvo je vaše iskustvo? Bojite li se ovih tvrdnji?

Visoke pete su predivne, zar ne? Muškarci vole kako žene u njima izgledaju, a žene ih vole jer se u njima osjećaju predivno, samouvjereno i elegantnije. Utjecaj na kulturu te percepciju mode i ljepote je neupitan, jer su postale neizostavan dio identiteta žena širom svijeta. Statistike pokazuju da ih ¾ žena nose svakodnevno. Pa, koji je onda problem u visokim potpeticama? 

Negativan utjecaj na zdravlje

Istraživanja su dovela u vezu mnoge zdravstvene poteškoće ekstremiteta kod žena, s nošenjem visokih potpetica. Većina ih je povezana s deformacijama donjeg dijela tijela.

Stopala

Visoke potpetice postavljaju stopala u neprirodan položaj i uzrokuju pritisak na njih. Kratkoročno mogu uzrokovati bolove, a dugoročno deformacije kosti stopala.

Zglobovi

Neke od dugoročnih posljedica nošenja visokih potpetica su skraćeni ligamenti u zglobovima, što može postati prava noćna mora, čak i kada se preobujete u udobnu obuću. Ustvari, visoke potpetice zglobove „guraju“ prema naprijed i usporavaju cirkulaciju u nogama, a mogu uzrokovati i proširene vene.

Koljena i kukovi

Visoke potpetice za vaša koljena znače dodatni pritisak i brže umaranje tokom kretanja. Slična situacija je i s kukovima jer su prisiljeni na neprirodne kretnje, što može biti pravi problem za žene starije životne dobi.

Donji dio leđa

Bolovi u donjem dijelu leđa su česti kod žena koje svakodnevno nose cipele s visokom petom. Razlog tome je neprirodnog držanje koje negativno utiče na mišiće kičme i često dovodi do hronične boli u donjem dijelu leđa.

Povrede

Dolazimo do uvijek prisutne opasnosti od povreda prilikom hodanja u štiklama ili salonkama. Hodanje u elegantnim cipelama s visokom petom moglo bi biti sportska disciplina (u što ste se sigurno i same uvjerile) i nije za sve žene. Uganuća su česte povrede, pa užurbani dnevni raspored često završi padovima koji mogu izazvati neugodne povrede cijelog tijela.

Šta je to odlično kod visokih potpetica?

Nakon svega navedenog, vrijeme je da provjerimo i drugu stranu priče … Može li nošenje izazovnih cipela s visokim petama imati pozitivne učinke?

Veće samopouzdanje

Priznajemo, opsjednutost savršenom slikom ženskog tijela je postala neupitna, ali znači li ona da za ljepotu uvijek moramo patiti? Neke žene, nošenjem obuće s visokim petama dobivaju potrebno samopouzdanje, što može imati iznimno pozitivan utjecaj na psihičko zdravlje. A složit ćete se da je psihičko zdravlje važno, baš kao i fizičko.

 Manji rizik za artritis

Iako je nebrojeno puta dokazano kako štikle negativno utječu na koljena i zglobove, neka istraživanja su pokazala kako  žene koje ih nose, u prosijeku, manje obolijevaju od artritisa nego žene koje nose ravnu obuću.

Jači mišići i ligamenti nogu

Dobro ste pročitali – nije sve tako crno za obožavateljice visokih potpetica! Naime, postoji povezanost između visokih potpetica i jačih mišića i ligamenata nogu što će se svidjeti svima vama koje ste svakodnevno u štiklama, a ne stignete na fitness.

Konačna presuda

Pitate se je li vrijeme za promjenu? Riješiti se omiljenih cipela ili ih nastaviti nositi baš kao milioni žena, širom svijeta?

Tajna je u umjerenosti

Kao i u mnogim drugim stvarima, rješenje je umjerenost u nošenju cipela s visokim potpeticama. Unatoč nebrojenim negativnim učincima, možemo zaključiti kako povremeni „život na visokoj nozi“ ne bi trebao biti poguban za vaše zdravlje. Ako ih pak nosite svakog dana, zapitajte se je li vam važniji izgled ili vaše zdravlje?