Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Benefiti tjelovježbe na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Kada je u pitanju tjelovježba, postoje dvije vrste ljudi, oni koji ni mrtvi ne bi ušli u teretanu i oni koji ni ne pomišljaju o tome da napuste svoj fitness studio. Šta ako biste mogli spojiti najbolje stvari od tog?

Jeste li rob navika?

Sigurno jeste, ipak ste čovjek. Normalno nam je pronaći nešto što volimo i držati se toga te izbjegavati promjene što duže možemo. Ne postoji ništa lože u tome da pronađemo ono što volimo, ali to ponekad nije najbolji izbor kada je tjelovježba u pitanju.

Kao prvo, ako se ništa ne promijeni, teško je održati jednak nivo motivacije – stvari s vremenom postanu predosadne. Nadalje, ponavljanje isti vrsti vježbi može se uzrokovati disbalans mišića ili ozljeda istih.

Kros trening s promjenom okoline

Kros trening vrlo je popularna vrsta treninga, a doslovno znači promjenu različitih vrsta tjelovježbe kako vam ne bi postalo dosadno. Ako vaš kros trening uključuje i promjenu okoline, otkrit ćete potpuno novi nivo tjelovježbe.

Prednosti tjelovježbe u zatvorenom

Tjelovježba u zatvorenom prostoru ima mnogo prednosti koje su vrlo bitne ako želite poboljšati svoj način vježbanja. Naprimjet, vježbanje u zatvorenom prostoru pruža određen nivo udobnosti koju ne možete pronaći na otvorenom. Ne morate brinuti o vrućini, hladnoći, ledu, vjetru, vlazi i sličnim faktorima. To znači manje šanse za ozljedama i nedostatak potrebe da promijenite plan svoje tjelovježbe zbog vremenskih prilika.

Vježbanje u zatvorenom vrlo se lako prilagođava vašem stilu života. Možete vježbati bilo kada u godini što znači da gotovi nikakvo faktori ne mogu uticati na plan vaše tjelovježbe. I kada je vaš raspored pun, uvijek možete pronaći pola sata za tjelovježbu.

Prednosti tjelovježbe na otvorenom

Vježbanje na otvorenom nudi mnoge prednosti koje biste svakako trebali razmotriti prilikom kreiranja plana tjelovježbe. Naprimjet, vježbanje na otvorenom ima veliki uticaj na vaše raspoloženje – onaj polet energije koji dobijete kada provedete vrijeme na svježem zraku. Istraživanja su pokazala kako izlaganje tijela svježem zraku može imati mnoge pozitivne učinke na vaše um i tijelo.

Vježbanje na otvorenom zahtjeva više od vas – morat ćete preći više prepreka zbog čega ćete unaprijediti svoj osjećaj za balansom. Postat ćete fleksibilniji, a vaše će se tijelo morati naviknuti na nagle promjene terena na kojem vježbate.

Prednosti kombinacije

Izmjena treninga na otvorenom i zatvorenom možda je i najbolji oblik tjelovježbe. Ovako ćete vježbati svakakve varijacije vježbi kako viste održali svoje tijelo u formi. Ojačat ćete svoje mišiće, održat ćete motivaciju za vježbanjem te ćete uživati na svježem zraku.